
Yerba mate green
Opis
Listki i gałązki ostrokrzewu paragwajskiego suszy się tradycyjnie nad paleniskiem przy użyciu naturalnego dymu. Następnie susz jest leżakowany przez okres kilkunastu miesięcy. Długość okresu leżakowania jest jednym z kluczowych elementów, warunkujących późniejszy smak naparu. Tradycyjna metoda suszenia nad paleniskiem powoduje, że większość klasycznych yerb - zarówno tych z paragwajskich, jak i z argentyńskich plantacji - cechuje się dymnym, wędzonym, lekko gryzącym aromatem o różnym stopniu natężenia. Warto być świadomym tego faktu, decydując się na zakup mate po raz pierwszy.
W odróżnieniu od większości yerb dostępnych na rynku, oferowana w sklepie internetowym bayer-mate.pl brazylijska yerba mate green suszona jest metodą sin humo, czyli bez użycia dymu, a przy wykorzystaniu strumienia ciepłego powietrza. Z tego powodu brazylijska mate jest idealną propozycją dla początkujących mateistów oraz osób nieprzepadających za dymnym posmakiem.
Dodano: 2020-02-07